Ontdek waar je hart ligt

Waarom je helemaal niet hoeft te weten waar je hart ligt…

Ontwikkelingen volgen zich steeds sneller op, niets is meer hetzelfde, alles verandert in rap tempo. Ook op het werk gaat het om wendbaar zijn, flexibel en mobiel. Je moet je blijven ontwikkelen, nieuwe dingen leren en steeds blijven veranderen. Het adagium is bewegen!

Maar wat nu als je niet weet waarheen?

Dan werkt de continue roep om beweging ineens heel verlammend. Waar moet je naartoe, als je niet weet wat je wil? Wat je belangrijk vindt in het leven? En hoe je daar jouw antwoord op vindt? Als je niet eens de tijd hebt om op adem te komen of even stil te staan…

En het wordt nog veel moeilijker als je je realiseert dat hoe belangrijk het is om hier een antwoord op te vinden. Jouw antwoord. Want dat is jouw ijkpunt. Jouw noorden, waarop je je kompas kunt richten in die snelle buitenwereld.

Zelf heb ik hier ook een tijd mee geworsteld. Het vinden van antwoorden was heel belangrijk voor me. Ik was er regelmatig mee bezig. Wat past bij mij? Waar ligt mijn hart? Wat wil ik nou écht? Soms sprak ik er met anderen over. Manlief, vrienden of collega’s. Ik kreeg van iedereen een ander antwoord. Het gaf me wel een beeld, maar hét antwoord kwam maar niet. En hoe langer ik zocht, hoe ongeduldiger ik werd.

Wilde ik me de komende jaren ontwikkelen als specialist of als manager?

Of misschien wilde ik in loondienst blijven.. Of toch een eigen bedrijf opzetten?

Wilde ik … tja, wat wilde ík?

Nu zie ik, dat ik mezelf blokkeerde.

Ik wilde zó graag weten waar mijn noorden lag. En ik zou geen stap verzetten, totdat ik daar zeker van was. Zodat ik vervolgens zo snel mogelijk naar mijn doel kon toewerken. Ik wilde wel in beweging komen. Maar alleen als mijn doel bepaald was.

Hoezo, gaat het juist om de reis er naartoe? Kortom, ik was een toonbeeld van flexibiliteit (not)…

Tot ik op een dag in gesprek zat met wat mensen. We hadden het over een cultuurverandering, die  een grote verandering voor mensen inhield. Ze moesten oude patronen loslaten en in beweging komen naar iets nieuws. Op weg gaan, terwijl het doel nog niet in zicht was. Ik gaf aan dat het heel belangrijk was dat ze zouden gaan bewegen, want:

“iets dat beweegt verandert sneller van koers, dan iets dat stilstaat.”

Boem! Die kwam aan! Want dat sloeg niet alleen op die mensen, maar vooral ook op mezelf!

Je kent vast de natuurkundige wet, dat je een voorwerp dat stilstaat niet zomaar in beweging krijgt. Daar is energie voor nodig. En beweegt het voorwerp eenmaal, dan verandert dat vervolgens makkelijker van koers, dan een voorwerp dat stilstaat. Het belangrijkste is om in beweging te komen!

Je kunt in beweging komen, ook al weet je nog niet precies wat je wil.

Natuurlijk is het belangrijk om te gaan ontdekken wat je wil. Om verbinding te maken met jouw binnenwereld, waar het antwoord is verscholen. Om het contact met je ijkpunt te vinden. Dat maakt je weg makkelijker.

Bewegen is nog altijd beter dan in vertwijfeling te blijven stilstaan.

Ook al ga je compleet de verkeerde kant op. Je bent alvast aan het bewegen. De energie om jezelf in beweging te krijgen, is groter dan de benodigde energie om later bij te sturen. Om van koers te veranderen.

Dus ga ervoor! Experimenteer, ervaar, leef en beweeg!

Onderweg kom je van alles tegen. Beleef je avonturen met nieuwe vrienden in onbekende werelden. Hierin kom je jezelf tegen en leer je nieuwe dingen over jezelf. Wat wél en niet bij je past. Via proberen, vallen, opstaan en opnieuw beginnen, liggen belangrijke lessen voor je verscholen.

Je ontdekt alleen waar je hart ligt door in beweging te komen…

Zijn de mensen in jouw organisatie volop in beweging? Of kunnen jullie daarin ook nog groeien? Ik denk graag met je mee over de uitdagingen die jullie hierin tegenkomen. Maak een afspraak voor een gratis gesprek.

Kim van Gils

Arbeids- & Organisatiedeskundige bij Factor PIT

Recente blogs

Ik doe iets met inzetbaarheid. Jij toch ook?

Ik doe iets met inzetbaarheid. Jij toch ook?

Mensen vragen mij wel eens: “jij doet toch iets met duurzame inzetbaarheid?” Ja dat klopt! Meestal leg ik in reactie op zo’n vraag kort uit wat ik doe en probeer mensen een beeld te geven van mijn werk in organisaties. Maar...

Lees meer

Wil jij ook meer werkplezier in je organisatie?

Ik denk gratis 45 minuten met je mee